dinsdag 13 mei 2008

50 first dates


Regie: Peter Segal

Acteurs:
Adam Sandler
Drew Barrymore
Rob Schneider

Genre: Romantische komedie


Synopsis: Henry is een vrouwenverslinder die als dierenarts werkt op Hawaï. In zijn vrije tijd knapt hij een zeilboot op waarmee hij ooit op expeditie wil gaan naar Alaska. Op een dag ontmoet hij in een taverne Lucy en het klikt tussen de twee. Zij schijnt Henry echter niet te herkennen en scheept hem af.

Henry krijgt te horen dat Lucy op 13 oktover een jaar geleden een auto-ongeval had toen haar vader moest uitwijken voor een koe. Ze overleefde het maar leed aan hersenschade waardoor haar kortetermijngeheugen niet meer omgezet wordt naar haar langetermijngeheugen. Dit betekent concreet dat ze 's nachts alles vergeet wat overdag gebeurde en dat ze telkens ontwaakt denkende dat het zondag 13 oktober is. Lucy's vader en broer zorgen er voor dat het lijkt alsof dit ook zo is door onder andere elke avond de krant van die 13de oktober klaar te leggen. Elke dag vervult Lucy ook opnieuw de wens van haar vaders verjaardag: de garage schilderen, en dus schildert hij elke avond de garage terug naar de originele kleur.

Lucy's vader vraagt Henry eerst om Lucy te vergeten daar ze toch nooit een echte relatie kunnen hebben. Zij zou hem immers elke dag opnieuw moeten leren kennen. Henry wordt ondanks dat verliefd op haar en verzint elke ochtend een nieuwe manier om haar te verleiden, met wisseled succes.

Henry vindt het ook geen goed idee om Lucy in de waan te laten dat het nog vorig jaar is. Hij maakt daarom een video om Lucy elke ochtend aan te tonen wat er gebeurd is. Als ze dan wat later van de schok bekomen is kan ze toch nog verder gaan met haar leven. Zo kunnen ze toch een relatie aangaan. Tot Lucy hoort van Henry's droom om naar Alaska te varen. Ze voelt dat ze hem daarin tegenhoudt en verbreekt de relatie.

Henry vertrekt met zijn boot maar ontdekt dat zijn leven zonder Lucy niet compleet kan zijn. Hij zoekt Lucy, die nu in een instelling woont om ook haar vader niet langer tot last te zijn, op. Ze toont hem schilderijen van hem die ze gemaakt heeft omdat ze elke nacht van hem droomt. Hij vertelt over hun relatie die zij compleet gewist heeft door haar dagboeken waarin hij voorkomt te verbranden.

Daarop herbeginnen ze hun relatie. In de slotscene zijn we enkele jaren later. Henry en Lucy liggen met de boot voor anker voor de kust van Alaska. Lucy wordt wakker en ziet een video met het opschrift good morning Lucy (goedemorgen Lucy). Na die te hebben gezien gaat ze bovendeks waar Henry haar begroet en haar voorstelt aan hun dochter.

Filmrecensie: Je krijgt echt een goed gevoel van deze film, ze is nergens irritant. De combinatie van Adam Sandler en Drew Barrymore is ook gewoon een succes voor slagen! Beide vertolken ze hun rol schitterend en zetten goeie prestaties neer.
Het is natuurlijk nog altijd een romantische komedie, dus voor de mannen is deze film misschien iets minder leuk. Maar toch zou ik hem iedereen aanraden, want het is echt een topfilm.

Score: 8/10

Geen opmerkingen: