dinsdag 22 april 2008

The Kite Runner


Regie: Marc Forster

Acteurs:
Khalid Abdalla
Homayon Ershadi
Saïd Taghmaoui
Wali Razagi
Shaun Toub
Zekeria Ebrahimi
Nasser Memarzia

Genre: Drama


Synopsis: Amir en Hassan groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: ´Amir en Hassan, de sultans van Kabul´. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. ´Voor jou doe ik alles!´ roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan, verraadt Amir zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.

Filmrecensie:
De film is gebasseerd op de autobiografsiche debuutroman "The Kite Runner" van de Afghaans - Amerikaanse auteur Khaled Hosseini uit 2003. Het boek ging ruw geschat zo'n 8 miljoen keer over de toonbank. Een verfilming kon dus niet uitblijven.
De roman speelt zich immers zo goed als volledig af in Afghanistan, heeft geen Westerse karakters en was dus niet op maat gemaakt voor de box-office magneten van onze materialistisch contreien. Dus mochten in de film geen bekende acteurs en nauwelijks Engelse dialogen zijn.
De geknipte regisseur hiervoor werd gevonden in de persoon van de van origine Zwitserse cineast Marc Forster, die met onder meer “Monster’s Ball”, "Finding Neverland" en “Stranger Than Fiction” een opvallend oeuvre bijeen heeft gefilmd.
Kortom deze film is wel de moeite waard, maar persoonlijk had ik er meer van verwacht. Als je deze film besluit de bekijken, let dan zeker op de ijzersterke vertolking van Homayoun Ershadi als de vader van Amir.
Score: 7/10

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit lijkt me een aangrijpende film, zeker de moeite!

Anoniem zei

wil ik wel eens naar kijken
ziet er spannend uit.

en chapeau voor de moeite daje doet om dit allemaal in elkaar te steken.

Melanie zei

Ik doe dit met plezier :p